Comenius

Napirendünk

NAPIRENDÜNK, SZOKÁSRENDÜNK

 8:00-8:40

Reggel, érkezéskor a gyerekeknek köszönéssel üdvözlik társaikat és az óvónőket, dadus nénit.Reggeli előtt szabad játék zajlik a csoportban. (A megfelelő hang és stílus megválasztását, esetlegesen felmerülő konfliktusokat azonnal kezeljük, konfliktuskezelési tanácsokat adva) A reggelit behozzák (a portás nénik) a csoportszobába. A reggelihez előkészítjük az asztalt és a gyerekeknek folyamatos reggelizési lehetőséget biztosítunk
8:15-8:40-ig. A gyerekeket önkiszolgálásra neveljük: megterítik az asztalt és kiszolgálják magukat az asztalra készített étellel, itallal, a kancsóból (felállva) két kézzel öntenek az asztal szélére készített a pohárba. A reggelit minden esetben ülve fogyasztjuk el.Étkezés után a szájukat megtörlik, a tányért és poharat a kocsira teszik, a maradékot a vödörbe kotorják.

8.40-9.15

A kistornák hétfőn, kedden, szerdán, csütörtökön 8:45-től vannak.A tesis napokon (H-CS) a gyerekek már reggel tesi ruhában jönnek. Testnevelés foglalkozások előtt mindenkinek el kell menni a mosdóba. (és pisilni is kell) A mosdó megfelelő használatát figyelemmel kísérjük, a mulasztásokra felhívjuk a gyerekek figyelmét. Aki végzett a szőnyegen várakozik, majd az ajtóban sorakozva, párja kezét megfogva, csendben indulunk a terembe, vagy a foglalkozás helyszínére. A csoportszobában a játékot nem kell eltenni, a foglalkozás után folytathatják. A testnevelés foglalkozások után mindenki átcseréli a torna nadrágját és cipőjét (a pólót is ha megizzadt), akinek szükséges, a dadus néni segít. 

9.15-10.30

A foglalkozások kezdeményezések a csoportban, melyekre folyamatos, forgó rendszerben motiváljuk, hívjuk a gyerekeket. A kezdeményezés idejére nem kell a gyerekeknek eltenni a játékot, a foglalkozáson való részvétel után folytathatják. A foglalkozások ideje alatt a dajka néni gyümölcsöt készít elő a csoportszobába. A foglalkozás, gyümölcsözés után folyamatosan megyünk a mosdóba. Pisilést és a mosdó használatot figyelemmel kísérjük. Aki szomjas iszik a bekészített folyadékból. A mosdóban vannak a jellel ellátott poharaik, melyből a nap folyamán több alkalommal isznak..

10.30-11.50

Udvarra menetel előtt minden esetben kinti nadrágra és kinti cipőre cserélünk az időjárásnak megfelelően. A ruhákat összehajtva a szekrénybe (a gyerekeket itt is önállóságra sarkallva, technikákat tanítva, segítünk nekik.) cipőjüket a helyére téve sorakozunk. A párok egymás kezét fogva indulnak az udvarra. Az udvaron biztonságos keretek között szabad játékot kezdeményezünk. A játékidő végén az óvónők jelzésére párkeresés, sorakozás történik, és minden esetben közösen jövünk be az udvarról. Átvesszük a benti ruhánkat, a kintit összehajtva a helyére tesszük.

11.50-12.30

Kézmosás, majd ebédeltetés. Az ebéd az intézmény étkezőjében történik. A gyerekek maguknak terítenek a naposi rendszernek megfelelően, a dadus segítségével. Az asztalra helyezett levesestálból kimerítik a levest (max. 2 merőkanállal, repetára mindig van lehetőség). A leves elfogyasztása után a gyerekeknek a felnőttek viszik a másodikat. A vizet ekkor önti mindenki magának. Az ételt minden esetben meg kell kóstolni és az óvónők törekednek rá, hogy a gyermekek felfedezzenek benne számukra ízletest, kedvelhetőt. Ha az ebédet elfogyasztották, kiviszik a tányérjukat Ebéd után együtt a mosdóba megyünk, addig a csoportszobában a dadus néni a nyugodt alvást készíti elő. 

12.30-14.30

A lefekvéshez érkező gyerekek, apró feladatokat kapnak a torlódást elkerülve, csökkentve a várakozási időt, hogy mindenki személyes figyelemben, dajkálásban részesülhessen. Mesélés, altató és alvás következik. A gyerekeknek magyarul mesélünk. Az altatás elsődlegesen az óvónők feladata, a dadus néni segít, közreműködik és mesél nekik. Altatás ideje alatt (ha már a gyerekek elaludtak), 13.00-13.30 az óvónők ebédelnek közös megbeszélést, egyeztetést tartanak, információt cserélnek a nap eseményeiről, történéseiről, aktuális feladatokról. 

14.30-16.30

Ébredés és uzsonna következik 14.30-tól fokozatosan a reggelivel megegyező módon, majd vagy udvarra megyünk (a várakozás alatt mesekönyv nézegetéssel) vagy a csoportban maradunk szabad játékra. A szülők érkezésekor a gyerekek elrakják a játékaikat, majd köszönnek és kimennek a csoportból a szüleikhez. 

A gyerekeket soha nem hagyjuk felügyelet nélkül. 

16.30- tól az óvodában maradt gyermekeket a portára kísérjük, ahol a portás néni 17 óráig felügyel rájuk. 

Pályázat

A Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola a TÁMOP-6.1.2.A-14/2-2014-0165 pályázaton 9.400.000 Ft-ot támogatási összeget nyert az "Egészségtudatos diákokért- a székesfehérvári Comeniusban" program megvalósítására.

Fel